Det er så småt ved at være på tide at få kigget båden efter i kanterne. Sejlersæsonen er lige om hjørnet, og der er masser af ting der skal tjekkes på båden, så du kan få det meste ud af dine forårssejlture.
Det er også nemt og enkelt at få billig hjælp udefra, så du kan få en handyman til få gjort din båd forårsklar.
Få din båd gjort klar
Hvor starter vi henne?
Alt efter hvilken type båd du har, er der selvfølgelig forskellige indgangsvinkler til hvordan du bør gribe forårsrengøringen an. Har du en træbåd, skal den måske males, har du en glasfiberbåd, skal overfladerne sikkert gøres rene, hvis du ikke fik det gjort i vinters.
Men lad os fluks komme videre og se lidt på en god gang rengøring af flasfiberbådens overflader…
Rengøring af overfladerne
Glasfiber holder sig pæn og glansfuld længere, hvis man jævnligt sørger for at rengøre og beskytte bådens ydre flader. Start med at give overfladerne på båden en god rengøring med et krast rengøringsmiddel (brug eventuelt “båd-rens”). Det kan anbefales at bruge en højtryksspuler i første omgang til at tage det værste snavs. Med båd-rens får du renset og fjernet gamle rester af enten voks eller olie. Men brug ikke det samme kradse rengøringsmiddel, når du har vokset glasfiberen, da den fjerner voksbelægningen!
Når du har fået gjort båden ren og vokset, bør du kigge efter om der er eventuelle skader på glasfiberen. Har du ridsede områder, kan disse poleres op og behandles med voks. Få hjælp til poleringsarbejdet af en handyhander og opret en opgave på handyhand.dk, så du kan få hjælp til rengøringen!
Trædæk eller ej?
Har du et dæk med træ, oftest teaktræ, kan du tage en god gammeldags skuresvamp og masser af knofedt, og så er det bare om at få renset igennem. Har du brug for hjælp til det hårde arbejde, kan du finde masser af handyhandere i dit område med både knofedt og erfaring i klargøring af både på handyhand.dk. De kan også hjælpe til med slibning og lakering, hvis der er andet træværk på båden, der skal gøres forårsklart.
Uden på båden
Inden båden sættes i vandet er der en række ting som du bør tjekke. Ser kølen fin ud, er der tegn på rust eller skader fra en mulig grundstødning. Tager båden vand ind, kan det være at kølboltene skal kigges efter for rust og måske pakkes om. Ser rorstammen fin ud eller er der tæringer?
Du bør også se efter, om der er tæt omkring luger og vinduer. Det kan være, at der er et par hængsler eller gummipakninger, der bør skiftes ud rundt omkring, og så det er en god idé at gennemgå alle åbninger og luger og sikre at de kan lukkes tæt!
Har du en sejlbåd bør du kigge takkelagen efter og se om skøder og fald løber frit, og det kan være nødvendigt at vaske dem af, hvis du ikke fik gjort det da du hev båden op i vinters.
Kig motoren efter i kanterne
Det var så lidt om rengøringen!
Som bekendt har de fleste både en motor, og det er den, der skal bringe os ud og hjem fra de “vilde våger”. Derfor er det vigtigt, at den er tunet og at du har fået den efterset af en motorkyndig. Men vi kan godt komme med et par tips alligevel.
Start med at finde ud af om der kommer kølevand ud af udstødningen bag båden og tjek samtidigt om der kommer lidt vand ud af antihævertventilen (siden af båden)! Et andet ømt punkt er saltvandskølesystemet, hvor du bør skifte slangerne ud med det samme, hvis der er utætheder eller læk.
Er kileremmen stram nok og kølevandsstanden korrekt og har ventilerne det i øvrigt godt? De bør skiftes hvert andet år, så måske er det på tide? Er der korrekt olietryk i motoren og gearkassen? Hvad med batteriet, er spændingen korrekt og lades det op, uden problemer?