Categories
Bolig

Dieselolie eller fyringsolie?

I dag kender mange til brugen af fyringsolie i hjemmet eller på arbejdet, men ofte lyder spekulationerne på, om det lige så godt kan betale sig at bruge dieselolie. Det er nemlig sådan, at prisforskellen kan være til at få øje på mellem disse to olietyper, men der er også grund til, at det er dumt at lave om på de regler, som din maskine har fået givet på forhånd. Vi fortæller dig, hvorfor du skal brug det ene eller det andet i denne artikel, så du kan få ro i maven fremover.

Hvad er fyringsolie?

Fyringsolie er raffineret olie fremstillet af den råolie, som vi kender. Som udgangspunkt ligner let fyringsolie dieselolie meget, men der er alligevel en forskel på de to olietyper. Fyringsolie fortyndes nemlig med røde farvestoffer for at kunne afmåle den rette mængde ved brug. Det kaldes også for ”rød diesel” hos mange, og over 300.000 danskere opvarmer deres husstand med fyringsolie. Derved bruges denne olietype også primært til opvarmning af huse og til at opvarme vores brugsvand. Fyringsolien bruges i et oliefyr, hvor en brænder, en kedel og en tank gør det muligt at omdanne olien til energi og varme. Olien føres fra tanken og ind i fyrets brænder, hvor det forstøves og derved antændes.

Hvad er dieselolie?

De fleste bilejere kender til benzin og diesel, som er en form for brændstof, der også er fremstillet af olie. Dieselolie er det, der får en dieselmotor til at fungere, og det udgøres af kulbrinter med et højt kogepunkt. Dieselolie udvindes ligesom fyringsolie fra råolie ved destillering, men meget af denne diesel omdannes efterfølgende til benzin, som i dag bliver anvendt mere end diesel som brændstof til biler. Der er også det, som vi kalder for biodiesel, som er samme brændstoftype, men som er produceret af vegetabilske eller animalske lipider esterificeret med metanol eller etanol. Dette er en type olie, der kan være lidt mere skånsom for miljøet.

Diesel eller fyringsolie?

Selvom de to typer af olie er udvundet af det samme råolie, så er der alligevel en forskel på dem. Dieselolie indeholder en biokomponent, der kan ende i problemer for dig, der bruger det som fyringsolie. Der kan nemlig opstå dieselpest, hvis der er vand i tanken, og det kan også være problematisk i forhold til fyrets pakninger. Og så er dieselolie ikke frostsikret, ligesom fyringsolie er, og dette kan også være særdeles problematisk, hvis sommerdiesel opbevares ved lave temperaturer. Sidst vil du ikke være forsikret ved et eventuelt uheld, hvis du benytter dig af dieselolie til dit fyr. For når du køber fyringsolie vil du automatisk være dækket af en forsikring, dom dækker ved lækning eller et spild i forbindelse med en påfyldning. Så selvom fyringsolie koster mere grundet de høje omkostninger på distribution og administration, så skal du holde dig til denne type, hvis du vil undgå unødvendige problemer i fremtiden.

Leave a Reply