Er du i tvivl om hvad du skal og ikke skal gøre for at sikre dig, at du ikke har noget på tværs med Skat, vil vi i det følgende gennemgå nogle af de ting, som du kan gøre for at undgå problemer.
Er du opgavestiller!
Som opgavestiller er det nemt. Der er nemlig kun én ting, som gør sig gældende, når det kommer til skat, og det er om den service eller opgave, som du får løst af en handyhander, er fradragsberettiget (håndværkerfradrag, servicefradrag eller boligfradrag). Her gælder det nemlig, at du som opgavestiller skal have en form for faktura eller en såkaldt serviceerklæring i hånden. Erklæringen skal så indeholde en række data: CPR-nummer, kontonummer i banken, dato for arbejdet, adressen, hvor arbejdet er udført. Der skal også være en beskrivelse af arbejdet samt en specifikation af arbejdslønnen.
Du kan som opgavestiller også forlange en faktura til dit private regnskab – det er jo altid rart at kunne se hvad pengene er gået til! Men husk, at som prikken over i´et, skal honoraret for opgaven eller ydelsen overføres direkte til modtagerens bankkonto. Betaler du med rede penge får du ikke noget fradrag og har reelt intet bevis for hvad du har brugt pengene til!
Du kan finde hjælp til alle de opgaver du har brug for, både dem som er fradragsberettiget og dem som ikke er det på handyhand.dk – du opretter bare en opgave og laver en opgavebeskrivelse – så er der hjælp at hente.
Er du handyhander!
Det er straks en smule mere kompliceret, hvis du er handyhander. Fordi her gælder det først og fremmest hvor gammel du er. Her gælder det at indtil dit fyldte 16. år, kan du f.eks. arbejde i private hjem uden at betale skat af dit honorar eller løn, men KUN hvis du arbejder for privatpersoner som familie, venner eller naboer – og det er jo netop hvad du gør.
Undtagelsen, som ikke vedrører vores handyhandere under 16, er så, at hvis du arbejder for en virksomhed, selvom du ikke er fyldt 16, så betragtes det som A-indkomst, og er dermed skatteberettiget!
Det var så for dem under 16, hvad sker der så efter at du er fyldt 16 år, og er blevet skattevoksen til B-Skat? Så skal du til at betale skat af din indtjening som handyhander – uanset hvad!
Først og fremmest vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at du har et glimrende redskab i din kontorpalette på handyhand.dk. Du kan finde alle dine indtægter under din “betalingshistorik” når du er logget ind.
Med det redskab, kan du nemt holde øje med hvor meget du tjener og dermed skal opgive som B-indkomst – hvilket er den mest normale form for skattebetaling som handyhandere har!
Du kan også, efter endt opgave, give opgavestilleren en faktura, og på den måde har du selv belæg for hvor meget du har tjent, og skulle der opstå tvivl, vil du derfor altid have beviser for hvad du har lavet og hvad du har modtaget!
Hvordan betaler en handyhander på 16 år og derover skat?
Når det er på tide at indberette skat, er der flere måder du kan gøre det på, hvis du er handyhander, og har ekstra B-indkomst fra mulige handyhand-jobs at indberette til Skat! Du kan enten vælge at betale det med dit Dankort, eller indtaste det eller rette det i din forskudsopgørelse. Sidstnævnte gør du ved at indtaste eller rette beløbet i rubrik 12 (under honorarindtægter).
Vil du have tips og vejledning til skat eller servicefradraget, så kan du læse mere ved at følge nedenstående links.:
- Håndværkerfradrag på lektiehjælp og børnepasning
- Skat – skat ikke!
- Hvordan faktureres et servicefradrag?
- Hvad er B-skat – tips til indberetning!
- Håndværkerfradragets Hvem, Hvor og Hvordan.
Har du spørgsmål angående, hvad der skal indberettes af dine indtægter og hvad der skal betales skat af, kan du altid få hjælp hos Skat på telefon 72 22 18 18 eller via TastSelv-systemet.