Categories
Bolig Budget Hjemmet

Tips til bæredygtig tøjvask

Vi kender det alle sammen. Vasketøjet hober sig op konstant, og med en travl hverdag smider man det bare ind i vaskemaskinen, uden nogen dybere tanker. Nogle gange bliver maskinen heller ikke helt fyldt, hvis du lige står med et enkelt par bukser du bare SKAL have på i morgen.

Hvis du benytter dig af denne metode, går det dog ikke kun ud over dit tøj, men også miljøet samt din vand- og elregning.

Men at vaske bæredygtigt er slet ikke så svært, som du går og tror. Herunder giver vi dig en række tips til, hvordan du både beskytter dit tøj og miljøet når du vasker tøj. Og måske spare lidt på vand- og el regningen.

1. Fyld vaskemaskinen hver gang

Ved at fylde vaskemaskinen, hver gang du vasker, sparer du både vand, el og ikke mindst tid. Inden du fylder vaskemaskinen, skal du først lige undersøge, hvilken vaskemaskine du har og, hvordan den skal fyldes. Nogle vaskemaskiner skal nemlig kun fyldes halvt eller trekvart. Hvis de bliver overfyldt, bliver tøjet ikke ordentligt rent og man skal bruge diverse kemikalier for at fjerne lugt fra tøjet. Og så er man slået tilbage til start, i forhold til bæredygtig tøjvask.

  • Sorter også gerne dit tøj inden du vasker. Du kan sortere efter farve, tekstiltype eller anbefalet vasketemperatur.
  • Brug altid vaskeposer til undertøj og andre småting, så det ikke ødelægger filteret i din vaskemaskine.

2. Vælg den rigtige temperatur

Når man udfører en bæredygtig tøjvask, er noget af det vigtigste man kan gøre, at skrue ned for temperaturen. Den temperatur som står i vaskemærkerne i tøjet, angiver kun max-temperatur, altså den temperatur du højst må vaske det på. Det betyder, at du sagtens kan vaske det ved lavere temperaturer, hvortil det stadig bliver rent.

  • Undertøj, strømper, håndklæder, klude etc. bør altid vaskes ved mindst 60 grader, pga. bakterierne.
  • Har tøjet været i kontakt med blod, opkast eller diarré, skal tøjet vaskes ved mindst 80 grader for at være sikker på, at bakterierne dør og man ikke viderebringer dem til andre personer.

3. Vælg det rigtige vaskemiddel

Når man skal udføre en bæredygtig tøjvask, er det altid en god idé at gå efter det miljørigtige vaskemiddel. Dette bliver indikeret via. Svanemærket eller EU blomsten. Vælg produkter med Astma og allergimærket, hvis du vil undgå produkter med parfume og andre allergifremkaldende stoffer.  Man kan også prøve de miljøvenlige og bionedbrydelige vaskebær/vaskenødder. Vaskebærerne indeholder det helt naturlige stof saponin. Saponin kan opløse og fjerne snavs, og afgiver sæbe når tøjet bliver blødgjort. Efter 4-5 vaske med de samme nødder, kan man smide dem i ens biospand.

  • Når man vasker med koldt vand, er det en god idé at bruge koldtvandsvaskemidler. Dette indeholder særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lave temperaturer. På den måde skåner man miljøet.

4. Doser dit vaskemiddel

Man skal altid sørge for at dosere sit vaskemiddel i korrekte mængder, når man sætter en bæredygtig tøjvask over. Ved at overdosere går det både ud over dit tøj og miljøet, da det giver en større chance for at der kan sidde rester af vaskemiddel i tøjet. Tøjet bliver heller ikke renere af overdosering. Læs altid anvisningerne bag på dit vaskemiddel, så du undgår at overdoserer. Samtidig sparer du også penge. Det kunne ikke blive bedre

  • Den optimale mængde vaskemiddel afhænger af, hvor du bor i landet, da der er forskel på hårdheden i vandet i de forskellige landsdele.
  • Hvis man bor i Østdanmark, skal man bruge lidt mere vaskemiddel end, hvis man bor i Vestdanmark på grund af, den hårdhed der er i vandet. Det der betegnes som hårdhed i vandet, er vandets totale indhold af calcium og magnesium. Man kan som oftest se bag på vaskemidlet, hvor meget vaskemiddel man skal bruge, i forhold til, hvor hårdt vandet er, der hvor man bor. Er man i tvivl, kan du tjekke hårdheden på lige præcis din landsdel her.

5. Skyllemiddel – nej tak

Skyllemiddels primære funktion er at gøre tøj mm. blødt og lækkert. Det sikrer også mod statisk elektricitet. Men, hvis man vil vaske bæredygtigt, er skyllemiddel aldrig en god idé. Netop fordi det kan gå ind og blødgøre dit tøj, betyder det, at det indeholder en række kemikalier, som ikke er specielt godt for miljøet.

  • Hvis du bruger skyllemiddel til f.eks håndklæder eller viskestykker, bliver de dejligt bløde, men sugeevnen forsvinder lige så langsomt.
  • Selvom nogle mener, at det er bedre at bruge eddike i stedet for skyllemiddel, men det er det på sin vis ikke. Selvom eddike er bedre for miljøet, så skaber det f.eks sine helt egne problemer, som f.eks at det kan forringe vaskemaskinens vaskeeffekt. Eddiken neutraliserer vaskevandet, og tøjet bliver derfor mindre rent.
  • Generelt burde du bare helt undlade at bruge skyllemiddel.

6.  Tør dit tøj udenfor

Nu når du har vasket tøj efter førnævnte anvisninger, er det nu tid til at få det tørt. Vådt vasketøj bør så vidt muligt altid hænges op udenfor. Hvis man tørrer tøj indenfor, kan luftfugtigheden hurtigt stige til 80% hvilket kan resulterer i værste tilfælde resulterer i skimmelsvamp og råd.

  • Hvis du ikke har mulighed for, hverken at tørre dit tøj udenfor, eller har en tørretumbler, er det vigtigste bare, at du sikrer god udluftning når du tørrer tøj indenfor. Åben gerne et par vinduer eller døre når du tørrer tøj. Og sørg for at tøjet står der, hvor der nemmest er adgang til udluftning.
  • Hvis du til gengæld har en tørretumbler, kan du bruge nogle tørrebolde for at forkorte tørretiden med 10-30 min. Tørreboldene lægges sammen med det tøj der skal tørres. Derved sparer du en del tid med tørretumbleren, hvilket også i sidste ende kan ses på el-regningen, som er blevet mindre.

Hvis du har brug for hjælp til installering af enten vaskemaskine eller tørretumbler, kan du nemt finde en billig handymand på Handyhand.

Leave a Reply