Categories
Hjemmet

Få støvsuget akvariet

For ikke så lang tid siden bragte vi en artikel omkring hvordan man gør vinduerne rene i akvariet. I det følgende vil vi dykke ned på bunden og samtidig lave en mere generel rengøring og komme med gode råd til hvordan du bærer dig ad med at få gjort akvariet fiskeklart.

Værd at vide før “støvsugningen”

Bundlaget bør være kalkfrit og kan være af grus, sten eller spaghnum. Husk at et “tag” eller låg på akvariet. Det forhindrer fiskene i at hoppe ud – men forhindrer samtidigt også, at vandet bliver forurenet af støv m.m. fra oven. Rengøring af akvariet skal ske en gang om ugen. Ruderne skal pudses, bundlaget skal suges, og det er en god idé også at udskifte en del af vandet. Filtret skal også kigges efter og renses – men det er bedst at gøre efter at have renset bundlaget. Husk at de ting, man bruger til at rense akvariet, kun bliver brugt til det formål – hvis der er rester af rengøringsmidler i vandet, kan det være fatalt for fiskene.

Saltvand eller ferskvand

Der er forskel på om du har fersk- eller saltvandsfisk. Hvis du har et saltvandsakvarium er der andre regler der gør sig gældende for vandkvaliteten. Denne artikel tager udgangspunkt i et ferskvandsakvarium.

Kampen mod algerne fortsætter

Det er ikke en helt nem opgave at gøre et akvarium rent. Der kan være en masse urenheder gemt i bunden af akvariet blandt bundsandet eller gruset – mad, afføring og algerester. Vi skal have det hele gjort rent, så lad os se på hvad vi eventuelt har brug for af redskaber.

  • Fintmasket fiskenet
  • Akvariestøvsuger
  • Hård svamp eller børste
  • Spand

Start med forsigtigt at tage sten og andre dekorationer ud af akvariet. Prøv at få algerne af de forskellige dekorationer ved at bruge børsten og svampen. Du kan eventuelt lade dem ligge i varmt vand i en ti minutters tid – det plejer at hjælpe med at løsgøre algerne de steder, der kan være svære at nå ind med svampen eller børsten. Men inden du lægger dem tilbage, skal du have renset bundlaget i dit akvarium.
Før du starter med at bruge din akvariestøvsuger, så er det en god idé at vide hvor meget vand du vil skifte – støvsugeren hælder nemlig vandet fra. Hvor meget kommer selvfølgelig an på hvor regelmæssigt du skifter vandet, men en ca. 15% er et godt udgangspunkt, hvis du skifter vand ca. én gang om ugen.

Men lad os komme i gang. Tag spanden og placér den under akvariet. Sæt den tynde ende af din akvariestøvsuger ned i spanden. Den tykke del med mundstykket stikker du ned under vandet i akvariet og rykker et par gange i mundstykket. Der vil så dannes undertryk og du vil kunne bruge den som “støvsuger” i bunden. Rod lidt rundt i bunden med mundstykket, og stik den ned i bundlaget flere forskellige steder. Når du er færdig, kan du bruge nettet til at samle løse genstande.

Men husk på at du samtidig er i gang med at tømme akvariet og derfor kun skal have det tømt med ca. 15% !!

Brug nettet til at fange løse ting som er blevet hvirvlet op og rens nettet under rindende vand.

Fyld bassinet op igen

Den samme mængde vand i spanden skal fyldes tilbage i akvariet. Skyl spanden af i vand efter brug og fyld den så med den mængde vand, der skal tilbage i akvariet. Sørg for at vandet i spanden har mere eller mindre den samme temperatur som vandet i akvariet, så fiskene undgår chock-effekten.

Du bør også sikre dig at du har neutraliseret de kemikalier, der findes i drikkevandet og som kan skade fiskene. Spørg en ekspert hvad der er bedst til at sikre dig at vandet du hælder tilbage i tanken er neutralt. PH-værdien skal nemlig også passe. Ellers kan du få hjælp på handyhand.dk – du skal bare lave et opslag.

Leave a Reply